Objętość i pole powierzchni stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
adaxada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 210 razy
Pomógł: 1 raz

Objętość i pole powierzchni stożka

Post autor: adaxada »

Oblicz objętość oraz pole powierzchni całkowitej stożka, który przedstawiono na rysunku

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/S6c/
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, o 15:57 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Obrazek powinien być umieszczony na takim hostingu, który pozwala go zobaczyć bezpośrednio na stronie.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Objętość i pole powierzchni stożka

Post autor: Pancernik »

a)
\(\displaystyle{ \sin 60^\circ = \frac{H}{9} \\
\frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{H}{9} \\
2H=9 \sqrt{3}\\
H= \frac{9 \sqrt{3}}{2}}\)


\(\displaystyle{ \cos 60^\circ = \frac{r}{9} \\
\frac{ 1}{2} = \frac{r}{9} \\
2r=9 \\
r= \frac{9}{2}}\)


\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi \cdot \left( \frac{9}{2}\right) ^2 \cdot \frac{9 \sqrt{3}}{2} \\
V= \frac{1}{3}\pi \cdot \frac{81}{4}\cdot \frac{9 \sqrt{3}}{2}\\
V= \frac{243 \sqrt{3}}{8}\pi}\)


\(\displaystyle{ P=\pi \cdot \left( \frac{9}{2}\right) ^2+\pi \cdot \frac{9}{2} \cdot 9\\
P=\pi \cdot \frac{81}{4}+\pi \cdot \frac{81}{2} \\
P= \frac{243}{4} \pi}\)
-- 16 sty 2012, o 22:06 --Wiesz jak zrobić resztę?
ODPOWIEDZ