Końce średnicy podstawy walca połączono odcinkami z punktem leżącym na brzegu drugiej podstawy, tworząc w ten sposób trójkąt równoboczny o boku a. Znajdź pole powierzchni tego walca
Pole powierzchni walca
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Pole powierzchni walca
\(\displaystyle{ S_b=2\pi r(r+h)}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{a}{2}}\)
Potrzebujemy \(\displaystyle{ h}\). Zrób sobie rysunek i spójrz na przekrój osiowy walca. Czym jest wysokość walca w powstałym trójkącie równobocznym?
\(\displaystyle{ r= \frac{a}{2}}\)
Potrzebujemy \(\displaystyle{ h}\). Zrób sobie rysunek i spójrz na przekrój osiowy walca. Czym jest wysokość walca w powstałym trójkącie równobocznym?