Miara kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 210 razy
- Pomógł: 1 raz
Miara kąta
Na rysunku obok zaznaczony został przekrój walca płaszczyzną prostopadłą do podstawy. Pole tego przekroju jest dwukrotnie mniejsze od pola przekroju osiowego tego walca. Znajdź miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Miara kąta
Rozważ jedną z podstaw walca. Zauważ, że zawarty w niej bok prostokąta będącego danym przekrojem ma długość promienia tej podstawy walca. Istotnie, bok ten jest dwa razy krótszy od boku prostokąta zawartego w tej samej podstawie walca, a należącego do przekroju osiowego (bowiem oba porównywane przekroje mają jedną parę boków równej długości - tworzącej walca).
Zauważ jeszcze, że kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem środkowym, tj. zawartym między promieniami podstawy walca. Zatem w myśl powyższego trójkąt ograniczony tymi promieniami oraz trzecim z odcinków (pochodzących od danego przekroju) jest trójkątem równobocznym.
Zauważ jeszcze, że kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem środkowym, tj. zawartym między promieniami podstawy walca. Zatem w myśl powyższego trójkąt ograniczony tymi promieniami oraz trzecim z odcinków (pochodzących od danego przekroju) jest trójkątem równobocznym.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Miara kąta
Skoro kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem wewnętrznym w trójkącie równobocznym, to jego miara powinna być Ci znana.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Miara kąta
Spójrz na polecenie dane w treści zadania: co należało obliczyć, bo chyba mamy to, co trzeba.