Dane jest pudełko w kształcie prostopadłoscianu o podstawie kwadratowej, bez wieczka. Powierzchnia
całkowita pudełka wynosi P. Jakie powinno miec wymiary by jego objetosc była
najwieksza.
NAJWIĘKSZA OBJETOŚĆ PROSTOPADŁOŚCIANU
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 sty 2012, o 15:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
NAJWIĘKSZA OBJETOŚĆ PROSTOPADŁOŚCIANU
\(\displaystyle{ x}\)podstawa
\(\displaystyle{ h}\)wysokość
pole powierzchni
\(\displaystyle{ x^{2}+4xh=P}\)
\(\displaystyle{ V=x^{2}h}\)
Wyznaczmy \(\displaystyle{ h}\) i wstaw do drugiego.Otrzymasz funkcję jednej zmiennej,którą przeanalizujesz samodzielnie
\(\displaystyle{ h}\)wysokość
pole powierzchni
\(\displaystyle{ x^{2}+4xh=P}\)
\(\displaystyle{ V=x^{2}h}\)
Wyznaczmy \(\displaystyle{ h}\) i wstaw do drugiego.Otrzymasz funkcję jednej zmiennej,którą przeanalizujesz samodzielnie