walec - stosunek promienia do wysokości, optymalizacyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 sty 2012, o 15:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
walec - stosunek promienia do wysokości, optymalizacyjne
Znaleźć stosunek \(\displaystyle{ \frac{R}{H}}\) promienia podstawy do wysokości walca, mającego przy danej objętości \(\displaystyle{ V}\) najmniejszą powierzchnię całkowitą.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, o 20:09 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nie używaj Caps Locka.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nie używaj Caps Locka.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 sty 2012, o 15:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
walec - stosunek promienia do wysokości, optymalizacyjne
wiemy, że \(\displaystyle{ P_c=2 \pi r(r+h)}\)
\(\displaystyle{ V= \pi r ^{2}h}\)
ale co dalej ?
\(\displaystyle{ V= \pi r ^{2}h}\)
ale co dalej ?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, o 20:10 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami[latex], [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
walec - stosunek promienia do wysokości, optymalizacyjne
Wyrażasz pole powierzchni całkowitej jako funkcję od \(\displaystyle{ H}\), bądź od \(\displaystyle{ R}\) i liczysz minimum tejże funkcji.