Krawędź podstawy piramidki ma długość 6 cm. Wysokośc ściany bocznej jest równa \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\)cm. Znajdź miarę kąta między:
a) ścianą boczną a płaszczyzną podstawy
b) płaszczyznami sąsiednich ścian bocznych
wyznaczenie kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
wyznaczenie kątów
1.Zauważ,że jak narysujesz sobie ścianę boczną,to otrzymasz trójkąt równoboczny( ze wzoru na 2.wysokość trójkąta równobocznego) ,czyli kąt pomiędzy ścianą boczną a podstawą już masz.
Narysuj sobie przekrój ograniczony wysokościami i osią symetrii podstawy. Wylicz z Pitagorasa wysokość powstałego trójkąta i masz połowę cosinusa tego kąta...
Narysuj sobie przekrój ograniczony wysokościami i osią symetrii podstawy. Wylicz z Pitagorasa wysokość powstałego trójkąta i masz połowę cosinusa tego kąta...
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
wyznaczenie kątów
Siedziałam nad tym zadaniem i się z nim męczyłam, ale naprawdę mam problem. Móglbyś rozwiązać w całosci to zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
wyznaczenie kątów
1.Narysuj sobie ścianę boczną
Zauważ,że \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3} = \frac{6 \sqrt{3} }{2}}\) a to wzór na wysokość trójkąta równobocznego. To daje sygnał,że nasz trójkąt nim jest
Czyli nasz ostrosłup jest prawidłowy.(patrz definicja)
2.przetnij płaszczyzną symetralną ostrosłup tak,aby podzielił go na pół i zobacz na przekrój ostrosłupa z tą płaszczyzną
3.Powinien być to trójkąt równoramienny o podstawie 6cm i ramionach \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\)
4.Następnie używając tw Pitagorasa znajdujesz wysokość (powinna wynieść \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\) )
5.Masz wysokość .Kąty już znajdziesz łatwo...( za pomocą tablic)
Zauważ,że \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3} = \frac{6 \sqrt{3} }{2}}\) a to wzór na wysokość trójkąta równobocznego. To daje sygnał,że nasz trójkąt nim jest
Czyli nasz ostrosłup jest prawidłowy.(patrz definicja)
2.przetnij płaszczyzną symetralną ostrosłup tak,aby podzielił go na pół i zobacz na przekrój ostrosłupa z tą płaszczyzną
3.Powinien być to trójkąt równoramienny o podstawie 6cm i ramionach \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\)
4.Następnie używając tw Pitagorasa znajdujesz wysokość (powinna wynieść \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\) )
5.Masz wysokość .Kąty już znajdziesz łatwo...( za pomocą tablic)