Obl. pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o objętości równej 18√2 cm�
z góry dzięki
pole powierzchni całkowitej CZWOROŚCIANU FOREMNEGO
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
pole powierzchni całkowitej CZWOROŚCIANU FOREMNEGO
Pole objętości czorościanu foremnego:
\(\displaystyle{ V=\frac{\sqrt{2}}{12}a^{3}}\)
\(\displaystyle{ 18\sqrt{2}=\frac{\sqrt{2}}{12}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=6 cm}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=\sqrt{3}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=36\sqrt{3} cm^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{\sqrt{2}}{12}a^{3}}\)
\(\displaystyle{ 18\sqrt{2}=\frac{\sqrt{2}}{12}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=6 cm}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=\sqrt{3}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=36\sqrt{3} cm^{2}}\)