stożek
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
stożek
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}=60^{o}}\) więc przekrojem stożka jest trójkąt równoboczny. Bok tego trójkąta niech biędzie x. gdyby pole powierzchni stożka było całym kołem a nie tylko wycinkiem byłoby równe \(\displaystyle{ p=x^{2}\pi}\) ale tak nie jest. Siatka stożka wygląda tak:
... tozka.html
pole powierzchni bocznej to \(\displaystyle{ P_{b}={\pi}rl}\)
\(\displaystyle{ l=x}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}x}\)
teraz chyba łatwo porównań "całe koło" i wycinek.
... tozka.html
pole powierzchni bocznej to \(\displaystyle{ P_{b}={\pi}rl}\)
\(\displaystyle{ l=x}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}x}\)
teraz chyba łatwo porównań "całe koło" i wycinek.