Przekrój ostroslupa prawidlowego czworokatnego plaszczyzna przechodzaca przez przeciwlegle krawedzie boczne jest trojkatem rownobocznym o polu P.
Oblicz:
a)dl. krawedzi podstawy oraz dlugosc wysokosci tego ostroslupa.
b)objetosc tego ostroslupa
Jesli ktos mialby chwile czasu i checi to bede bardzo wdzieczny.
Oblicz dł. krawędzi i wysokość, objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 1179
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Oblicz dł. krawędzi i wysokość, objętość ostrosłupa
krawedz podstawy ostroslupa to a
przekatna podstawy to sqrt(2)a
wysokosc ostroslupa to h
dlugosc krawedzi bocznej ostroslupa to l
dane:
P
sqrt(2)a=l
P=1/2*sqrt(2)a*h
l^2=h^2 + [sqrt(2)a/2]^2
2a^2=h^2 + 2a^2/4
h^2=3a^2/2
h=sqrt(6)a/2
majac h w zaleznosci od a wyliczysz a w zaleznosci od P
dalej juz chyba sobie poradzisz
przekatna podstawy to sqrt(2)a
wysokosc ostroslupa to h
dlugosc krawedzi bocznej ostroslupa to l
dane:
P
sqrt(2)a=l
P=1/2*sqrt(2)a*h
l^2=h^2 + [sqrt(2)a/2]^2
2a^2=h^2 + 2a^2/4
h^2=3a^2/2
h=sqrt(6)a/2
majac h w zaleznosci od a wyliczysz a w zaleznosci od P
dalej juz chyba sobie poradzisz
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Oblicz dł. krawędzi i wysokość, objętość ostrosłupa
Na początek ustalmy oznaczenia:
a- długość krawędzi podstawy
h - wysokość ostrosłupa
b - długość krawędzi ścian bocznych.
wiadomo, że przekrój jest trójkątem równobocznym o boku b stąd
\(\displaystyle{ P=\frac{b^2 \sqrt{3}}{4}}\)
po przekształceniach otrzymujemy:
\(\displaystyle{ b=\sqrt{\frac{4P\sqrt{3}}{3}}}\)
następnie stosujemy wzór na wysokość w trójkącie równobocznym
\(\displaystyle{ h=\sqrt{b\sqrt{3}}}\)
b to długość przekątnej podstawy więc:
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=\sqrt{\frac{4P\sqrt{3}}{3}}}\)
\(\displaystyle{ a=\sqrt{\frac{2P\sqrt{3}}{3}}}\)
Dalej nie powinno być problemów bo trzeba wstawić tylko dane do wzoru na objętość
a- długość krawędzi podstawy
h - wysokość ostrosłupa
b - długość krawędzi ścian bocznych.
wiadomo, że przekrój jest trójkątem równobocznym o boku b stąd
\(\displaystyle{ P=\frac{b^2 \sqrt{3}}{4}}\)
po przekształceniach otrzymujemy:
\(\displaystyle{ b=\sqrt{\frac{4P\sqrt{3}}{3}}}\)
następnie stosujemy wzór na wysokość w trójkącie równobocznym
\(\displaystyle{ h=\sqrt{b\sqrt{3}}}\)
b to długość przekątnej podstawy więc:
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=\sqrt{\frac{4P\sqrt{3}}{3}}}\)
\(\displaystyle{ a=\sqrt{\frac{2P\sqrt{3}}{3}}}\)
Dalej nie powinno być problemów bo trzeba wstawić tylko dane do wzoru na objętość