Oblicz miarę kąta dwuściennego przy podstawie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, jeśli
wysokość ostrosłupa jest dwa razy krótsza od krawędzi podstawy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny- kąt dwuścienny
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 4 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny- kąt dwuścienny
czyli ten mały odcinek między tym kątem a wysokością ściany bocznej można oznaczyć jako \(\displaystyle{ y=\frac{1}{3}h}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 4 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny- kąt dwuścienny
tak chodzi o przypadek gdy \(\displaystyle{ h}\) jest wysokością podstawy
i takich wniosków doszedłem i nie wiem co dalej
\(\displaystyle{ H=\frac{a}{2}}\) wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{3}h}\) Jeśli mi dobrze wiadomo to\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) jest długością w jakiej przecinają ją pozostałe wysokości podstawy i ten odcinek\(\displaystyle{ y}\)tworzy przyprostokątną leżącą przy kącie \(\displaystyle{ \alpha}\)
i dalej
\(\displaystyle{ tg \alpha =\frac{H}{y}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha =\frac{\frac{a}{2}}{\frac{1}{3}h}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ H}\) przyprostokątna leżąca na przeciw kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ y}\) przyprostokątna leżąca przy kącie \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ h_{s}}\) przeciw prostokątna
dalej nie wiem co robić z tym zadaniem
i takich wniosków doszedłem i nie wiem co dalej
\(\displaystyle{ H=\frac{a}{2}}\) wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{3}h}\) Jeśli mi dobrze wiadomo to\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) jest długością w jakiej przecinają ją pozostałe wysokości podstawy i ten odcinek\(\displaystyle{ y}\)tworzy przyprostokątną leżącą przy kącie \(\displaystyle{ \alpha}\)
i dalej
\(\displaystyle{ tg \alpha =\frac{H}{y}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha =\frac{\frac{a}{2}}{\frac{1}{3}h}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ H}\) przyprostokątna leżąca na przeciw kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ y}\) przyprostokątna leżąca przy kącie \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ h_{s}}\) przeciw prostokątna
dalej nie wiem co robić z tym zadaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny- kąt dwuścienny
\(\displaystyle{ |OD|= \frac{1}{3}h= \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} = \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{H}{|OD|}}\)
\(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{\frac{a}{2} }{\frac{a \sqrt{3} }{6} } =...}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{H}{|OD|}}\)
\(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{\frac{a}{2} }{\frac{a \sqrt{3} }{6} } =...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 4 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny- kąt dwuścienny
ok już policzyłem i wyszło \(\displaystyle{ tg \alpha =\sqrt{3}}\)
a to jest równe 60 stopni
a to jest równe 60 stopni