oblicz sinus kata

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Paflo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 sty 2012, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 1 raz

oblicz sinus kata

Post autor: Paflo »

Witam, zadanie to:
Wysokosc sciany bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatnego tworzy z podstawa kat 60*. Oblicz sinus kata, jaki z podstawa tego ostroslupa tworzy jego krawedz boczna.

Pozdrawiam i dzieki z gory za pomoc to zadanko troche mnie przerasta.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

oblicz sinus kata

Post autor: anna_ »

Ten przekrój z kątem \(\displaystyle{ 60^o}\) będzie trójkątem równobocznym.
Wysokośc ostrosłupa to wysokośc trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
Wysokośc ściany bocznej to \(\displaystyle{ h_s=a}\)
Krawędź \(\displaystyle{ k}\) ostrosłupa policzysz z Pitagorasa
\(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{H}{k}}\)
Paflo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 sty 2012, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 1 raz

oblicz sinus kata

Post autor: Paflo »

dzięki wyszło wszystko elegancko
ODPOWIEDZ