Promień podstawy walca
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 cze 2011, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wys Maz
Promień podstawy walca
Witam jako pracę domową otrzymaliśmy (klasa) takie oto zadanie:
Naczynie o pojemności 1 litra ma kształt walca, którego wysokość H jest 2 razy większa niż średnica podstawy. Oblicz promień podstawy walca
i dane jakie już zrobiliśmy to:
\(\displaystyle{ V=1l=1dm ^{3}=1000cm ^{3}}\)
H= 4
\(\displaystyle{ \pi r ^{2}4r=1000}\)
\(\displaystyle{ V= \pi r ^{2}h}\)
Naczynie o pojemności 1 litra ma kształt walca, którego wysokość H jest 2 razy większa niż średnica podstawy. Oblicz promień podstawy walca
i dane jakie już zrobiliśmy to:
\(\displaystyle{ V=1l=1dm ^{3}=1000cm ^{3}}\)
H= 4
\(\displaystyle{ \pi r ^{2}4r=1000}\)
\(\displaystyle{ V= \pi r ^{2}h}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Promień podstawy walca
Pomijając, że powinno być:
\(\displaystyle{ H=4r}\)
to pozostaje Ci rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \pi r ^{2}4r=1000}\)
\(\displaystyle{ H=4r}\)
to pozostaje Ci rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \pi r ^{2}4r=1000}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 cze 2011, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wys Maz
Promień podstawy walca
No to trzeba wyliczyć ile wynosi r . A jak to zrobić nie mam pojęcia jestem totalna Noga z Matmy
-- 3 sty 2012, o 19:01 --
Tam błąd jest ponieważ powinno być
\(\displaystyle{ \pi 4r ^{3}}\)
Jeszcze mam
\(\displaystyle{ \pi 4r ^{3} = 1000}\)
\(\displaystyle{ \pi r ^{3} = 250}\)
\(\displaystyle{ r^{3} = \frac{250}{ \pi }}\)
I to trzeba dokończyć, a jak to zrobić to nie mam pojęcia
-- 3 sty 2012, o 19:01 --
Tam błąd jest ponieważ powinno być
\(\displaystyle{ \pi 4r ^{3}}\)
Jeszcze mam
\(\displaystyle{ \pi 4r ^{3} = 1000}\)
\(\displaystyle{ \pi r ^{3} = 250}\)
\(\displaystyle{ r^{3} = \frac{250}{ \pi }}\)
I to trzeba dokończyć, a jak to zrobić to nie mam pojęcia
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Promień podstawy walca
Jeżeli masz podaną trzecią potęgę jakiejś liczby i wiesz, że jest to liczba dodatnia, to jak wyznaczysz tą liczbę?
Potrafisz rozwiązać np. takie równanie dla \(\displaystyle{ r>0}\):
\(\displaystyle{ r^3=8 \\ r=...}\)
Potrafisz rozwiązać np. takie równanie dla \(\displaystyle{ r>0}\):
\(\displaystyle{ r^3=8 \\ r=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 cze 2011, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wys Maz
Promień podstawy walca
To r=2
Tak?
bo wtedy jest jako \(\displaystyle{ \sqrt[3]{8}}\) ?-- 3 sty 2012, o 19:14 --Czyli \(\displaystyle{ r ^{3} = 250 = 6,3}\) ? tak ? i potem dzielone to na \(\displaystyle{ \pi}\) ? I ile to wyjdzie ?
Tak?
bo wtedy jest jako \(\displaystyle{ \sqrt[3]{8}}\) ?-- 3 sty 2012, o 19:14 --Czyli \(\displaystyle{ r ^{3} = 250 = 6,3}\) ? tak ? i potem dzielone to na \(\displaystyle{ \pi}\) ? I ile to wyjdzie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Promień podstawy walca
Tak.kamcio100 pisze:To r=2
Tak?
bo wtedy jest jako \(\displaystyle{ \sqrt[3]{8}}\) ?
To już masz źle.kamcio100 pisze: Czyli \(\displaystyle{ r ^{3} = 250 = 6,3}\) ? tak ? i potem dzielone to na \(\displaystyle{ \pi}\) ? I ile to wyjdzie ?
1) gdzieś "zgubiłeś" znak pierwiastka.
2) pod pierwiastkiem ma być całe wyrażenie z prawej strony a nie tylko mianownik.
3) w rozwiązaniu nie pisz wartości przybliżonych. Zauważ, że:
\(\displaystyle{ 250=125 \cdot 2=5^3 \cdot 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Promień podstawy walca
Dlaczego?
Miałeś coś takiego:
\(\displaystyle{ r^{3} = \frac{250}{ \pi }}\)
czyli:
\(\displaystyle{ r= \sqrt[3]{\frac{250}{ \pi }}}\)
i teraz możesz wyciągnąć przed znak pierwiastka liczbę 5 korzystając z mojej wcześniejszej wskazówki.
Miałeś coś takiego:
\(\displaystyle{ r^{3} = \frac{250}{ \pi }}\)
czyli:
\(\displaystyle{ r= \sqrt[3]{\frac{250}{ \pi }}}\)
i teraz możesz wyciągnąć przed znak pierwiastka liczbę 5 korzystając z mojej wcześniejszej wskazówki.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 cze 2011, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wys Maz
Promień podstawy walca
Nie serio nie wiem pustka w głowie, jestem za bardzo tępy na takie zadania jak i całą matematyką
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Promień podstawy walca
No to możesz pozostawić odpowiedź w takiej postaci jak powyżej, czyli:
\(\displaystyle{ r= \sqrt[3]{\frac{250}{ \pi }}}\)
A można też przekształcić tak:
\(\displaystyle{ r= \sqrt[3]{\frac{250}{ \pi }}=\sqrt[3]{\frac{5^3 \cdot 2}{ \pi }}=5\sqrt[3]{\frac{2}{ \pi }}}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt[3]{\frac{250}{ \pi }}}\)
A można też przekształcić tak:
\(\displaystyle{ r= \sqrt[3]{\frac{250}{ \pi }}=\sqrt[3]{\frac{5^3 \cdot 2}{ \pi }}=5\sqrt[3]{\frac{2}{ \pi }}}\)