Ciekawy przypadek z kulami
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 sty 2012, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Ciekawy przypadek z kulami
witam jestem tu nowy, i mam problem z jednym zadaniem, uruchomiłem wszystkie kontakty, niestety nic to nie dało
w jedną półkulę wpisano 3 półkule. oblicz stosunek promieni tych kul. Promień małej kuli to "r", promień dużej "R". Te 3 małe kule mają takie same promienie.
Bardzo proszę o pomoc. Rozwiązanie potrzebna na dzisiaj
w jedną półkulę wpisano 3 półkule. oblicz stosunek promieni tych kul. Promień małej kuli to "r", promień dużej "R". Te 3 małe kule mają takie same promienie.
Bardzo proszę o pomoc. Rozwiązanie potrzebna na dzisiaj
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Ciekawy przypadek z kulami
A w jaki sposób te 3 półkule są położone wewnątrz dużej półkuli? Czy chodzi o to że ich płaskie fragmenty należą do płaskiego fragmentu dużej półkuli? (czyli środki płaskich fragmentów tworzą trójkąt prostokątny)
Czy może dwie są niżej a jedna na nich "leży"? Ale z kolei jak leży? Stykaja się kolistym fragmentami czy ta na górze płaskim fragmentem styka się z kolistymi fragmentami tych dwóch poniżej?-- 2 sty 2012, o 17:25 --@Tomek
Jesli zakładamy "wariant z trójkątem równobocznym" to zadaj sobie pytanie jak jest położony środek trójkata?
Czy może dwie są niżej a jedna na nich "leży"? Ale z kolei jak leży? Stykaja się kolistym fragmentami czy ta na górze płaskim fragmentem styka się z kolistymi fragmentami tych dwóch poniżej?-- 2 sty 2012, o 17:25 --@Tomek
Jesli zakładamy "wariant z trójkątem równobocznym" to zadaj sobie pytanie jak jest położony środek trójkata?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Ciekawy przypadek z kulami
Wydaje mi się, że małę pólkule leżą na kole wielkim dużej półkuli
[/url]
Wszystkie te małe trójkąty są równoboczne i przystające
\(\displaystyle{ R}\) to suma \(\displaystyle{ r}\) wysokości trójkąta\(\displaystyle{ EFC}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości trójkąta DEF
[/url]
Wszystkie te małe trójkąty są równoboczne i przystające
\(\displaystyle{ R}\) to suma \(\displaystyle{ r}\) wysokości trójkąta\(\displaystyle{ EFC}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości trójkąta DEF
Ostatnio zmieniony 2 sty 2012, o 16:26 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Ciekawy przypadek z kulami
np. zauważ, że \(\displaystyle{ R=2r+d}\) (d to ten kawałek od małego okręgu do środka dużego). Do tego środek dużego okręgu jest w ciekawym miejscu tego trójkąta równobocznego.
edit: anna_ - dzięki za rysunek, mi się nie chciało. Daj kod pstricks a nie jakiś fotosik
edit: anna_ - dzięki za rysunek, mi się nie chciało. Daj kod pstricks a nie jakiś fotosik
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Ciekawy przypadek z kulami
A nie prościej \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości trójkąta ABC?anna_ pisze: \(\displaystyle{ R}\) to suma \(\displaystyle{ r}\) wysokości trójkąta\(\displaystyle{ EFH}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości trójkąta \(\displaystyle{ DEF}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 sty 2012, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Ciekawy przypadek z kulami
ten rysunek chyba nie jest zbyt dobry . bo te małe kule w takim rzucie nie mogą się stykać z tą dużą kulą
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 sty 2012, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Ciekawy przypadek z kulami
nie wiem czy mi to dobrze wyszło, ale z Pitagorasa otrzymałem coś takaiego:
\(\displaystyle{ r^4 - 3R^2 + 6Rr=0}\) dobrze to jest? i co dalej z tym??
\(\displaystyle{ r^4 - 3R^2 + 6Rr=0}\) dobrze to jest? i co dalej z tym??
Ostatnio zmieniony 2 sty 2012, o 17:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Ciekawy przypadek z kulami
W pytaniu masz "Oblicz stosunek promieni" nijak nie mogę zrozumieć skąd u Ciebie równanie czwartek stopnia?