Prosił bym o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Jakie wymiary powinien mieć graniastosłup o podstawie kwadratowej, aby jego objętość była równa \(\displaystyle{ 4^{3}}\)cm, a pole powierzchni wynosiło \(\displaystyle{ 18^{2}}\)cm ??.
Z góry WIELKIE DZIEKI za pomoc.
Graniastosłup o podstawie kwadratowej
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Graniastosłup o podstawie kwadratowej
Rozwiązujesz układ równań:
\(\displaystyle{ a^{2}{\cdot}H=4}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}+4{\cdot}a{\cdot}H=18}\)
a=1 to jest krawędź podstawy
H=4 to jest wysohość graniastosłupa
\(\displaystyle{ a^{2}{\cdot}H=4}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}+4{\cdot}a{\cdot}H=18}\)
a=1 to jest krawędź podstawy
H=4 to jest wysohość graniastosłupa