Objętość stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
aras014

Objętość stożka

Post autor: aras014 »

Witam. Próbuję rozwiązać jedno zadanie, i nawet nie wiem jak zacząć (zadanie ze zbioru zadań operonu, matematyka rozszerzona 2012):
Dany jest stożek o promieniu podstawy r. Przekrój stożka jest trójkątem równobocznym, zawierającym wierzchołek stożka i cięciwę podstawy (nie będącą średnicą). Płaszczyzna przekroju stożka jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość stożka
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Objętość stożka

Post autor: piasek101 »

Masz dwa trójkąty prostokątne :
1) tworząca, promień, wysokość stożka

2) wysokość przekroju (ma on bok taki jak tworząca), wysokość stożka, trzeci nieistotny - w nim masz dany kąt

I są dwa równania z dwoma niewiadomymi.
aras014

Objętość stożka

Post autor: aras014 »

AU
AU
wVnYj.png (2.56 KiB) Przejrzano 93 razy
\(\displaystyle{ |AB|=r\\
|AC|=l\\
|BC|=h}\)

Tak ta sytuacja wygląda? Gdzie uwzględnić ten kąt \(\displaystyle{ 30^\circ}\) w tych równaniach?
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, o 00:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Objętość stożka

Post autor: anna_ »

AU
AU
d98eecd060efbbe6.png (18.7 KiB) Przejrzano 93 razy
[/url]

\(\displaystyle{ \sin30^o=\frac{H}{h}}\)
aras014

Objętość stożka

Post autor: aras014 »

Trochę już to zrozumiałem, wysokość przekroju - \(\displaystyle{ \frac{l \sqrt{3}}{2}}\). Teraz jak wyrazić \(\displaystyle{ H}\) za pomocą \(\displaystyle{ r}\)? Bo mam jeszcze \(\displaystyle{ l}\).

EDIT:Ok, rozwiązałem to.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, o 00:52 przez aras014, łącznie zmieniany 2 razy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Objętość stożka

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} H^2+r^2=l^2 \\ \frac{1}{2} = \frac{H}{\frac{l \sqrt{3}}{2}} \end{cases}}\)
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Objętość stożka

Post autor: laser15 »

A jak obliczyć l? Prosze o pomoc bo też sie zatrzymałem na tym zadanku
ODPOWIEDZ