stosunek pól powierzchni zbiorników
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 15:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielone wzgórze
- Podziękował: 5 razy
stosunek pól powierzchni zbiorników
Dwa zbiorniki, jeden kulisty, a drugi sześcienny, mają pojemność 1000 litrów każdy. Oblicz stosunek pól powierzchni tych zbiorników.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
stosunek pól powierzchni zbiorników
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi r^3=1000}\) - liczysz \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ a^3=1000}\) - liczysz \(\displaystyle{ a}\)
Potem podstaw do wzorów na pola:
\(\displaystyle{ 4\pi r^2 \\
6a^2}\)
\(\displaystyle{ a^3=1000}\) - liczysz \(\displaystyle{ a}\)
Potem podstaw do wzorów na pola:
\(\displaystyle{ 4\pi r^2 \\
6a^2}\)