WITAM!!
Kolejne zadanko mam dla was gdyz mi cos zle wychodzi:
Oblicz pole przekroju szescianu o krawedzi a plasczyzna zawierajaca przekatna jednej sciany i srodki dwoch krawedzi przeciwleglej sciany.
Jak sie nie myle przekroj jest trapezem:
Z tego wyliczylem wymiary trapezu:
\(\displaystyle{ x=a\sqrt{2}\:\:\:\:y=\frac{a\sqrt{2}}{2}\:\:\:\:h=\frac{a\sqrt{6}}{2}}\)
czyli pole przekroju:
\(\displaystyle{ P_p=\frac{(x+y)*h}{2}=\frac{(a\sqrt{2}+\frac{a\sqrt{2}}{2})*\frac{a\sqrt{6}}{2}}{2}=\frac{2\sqrt{3}a}{2}}\)
A winik poprawy to:
\(\displaystyle{ P_p=\frac{9}{8}a^{2}}\)
Gdzie robie blad?? Moze zly przekroj?? POZDRO
Przekroj szescianu
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Przekroj szescianu
\(\displaystyle{ a^{2}+(\frac{1}{2}a)^{2}=\frac{5}{4}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{a\sqrt{2}}{4})^{2}+h^{2}=\frac{5}{4}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ h^{2}=\frac{18}{16}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{3\sqrt{2}}{4}a}\)
\(\displaystyle{ (\frac{a\sqrt{2}}{4})^{2}+h^{2}=\frac{5}{4}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ h^{2}=\frac{18}{16}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{3\sqrt{2}}{4}a}\)