Walec do równania nawierzchni szosy ma średnicę 2m i długość 2,5 m Oblicz ile metró kwadratowych szosy wyrówna ten walec gdzy wykona w jednym kierunku 20 pełnych obrotów Do obliczeń przyjmij pi=3,14
Ile to wam wyszło bo mi że 314 metrów, ale to zapewne źle jest
Walec
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Walec
Policzmy pole powierzchni bocznej walca:
\(\displaystyle{ 2\pi\cdot{r}\cdot{b}=2\cdot{3,14}\cdot{1}\cdot{2,5}=15,7 m^{2}}\)
Pomnózmy razy ilość obrotów:
\(\displaystyle{ 15,7\cdot{20}=314 m^{2}}\).
\(\displaystyle{ 2\pi\cdot{r}\cdot{b}=2\cdot{3,14}\cdot{1}\cdot{2,5}=15,7 m^{2}}\)
Pomnózmy razy ilość obrotów:
\(\displaystyle{ 15,7\cdot{20}=314 m^{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 14:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 10 razy
Walec
acha czyli dobrze mi wyszło
A teraz kolejne bo niewiem jak to zrobić
Wysokość walca jest o 6 większa od średnicy jego podstawy a pole powierzchni całkowitej wynosi 387pi Oblicz V walca
A teraz kolejne bo niewiem jak to zrobić
Wysokość walca jest o 6 większa od średnicy jego podstawy a pole powierzchni całkowitej wynosi 387pi Oblicz V walca
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Walec
\(\displaystyle{ b=6+d}\)
\(\displaystyle{ b=6+2r}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2\pi{r^{2}}+2\pi{r}b=2\pi{r}(r+b)=2\pi{r}(r+6+2r)=6\pi{r}{(r+2)}}\)
\(\displaystyle{ 6\pi{r}{(r+2)}=387\pi}\)
Dalej chyba sobie poradzisz:)
\(\displaystyle{ b=6+2r}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2\pi{r^{2}}+2\pi{r}b=2\pi{r}(r+b)=2\pi{r}(r+6+2r)=6\pi{r}{(r+2)}}\)
\(\displaystyle{ 6\pi{r}{(r+2)}=387\pi}\)
Dalej chyba sobie poradzisz:)