Gęstośc złota jest ok. 20 razy większa, a gęstosć styropianu ok. 50 razy mniejsza niż gęstosć ciała człowieka. Jaką WYSOKOŚĆ miałby posąg człowieka o wadze 59 kg, który ważyłby tyle samo co człowiek, a byłby wykonany:a)ze złota
b)ze styropianu.
Może kstoś wie jak rozwiązać to zadanie, bo ja nie bardzo wiem jak.
Bryła ze złota i styropianu
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Bryła ze złota i styropianu
\(\displaystyle{ g=\frac{m}{V}}\)
Jeżeli gęstość wzrośnie 20 razy, to V maleje 20 razy. Czyli wysokość zmaleje \(\displaystyle{ \sqrt[3]{20}}\) razy; tak mi się wydaje, ale pewna nie jestem.
Jeżeli gęstość wzrośnie 20 razy, to V maleje 20 razy. Czyli wysokość zmaleje \(\displaystyle{ \sqrt[3]{20}}\) razy; tak mi się wydaje, ale pewna nie jestem.