wzrost poziomu wody w walcu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tucha_poz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 maja 2009, o 08:24
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

wzrost poziomu wody w walcu

Post autor: tucha_poz »

w naczynie w kształcie walca częściowo wypełnionego woda wrzucono kulkę, która zanurzyła się całkowicie. Oblicz, o ile centymetrów wzrósł poziom wody w naczyniu, jeśli średnica podstawy naczynia na 12 cm, a promień kulki jest równy 3 cm.

Bardzo proszę o pomoc. Obliczyłam objętość kulki i nie wiem co dalej...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

wzrost poziomu wody w walcu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \pi \cdot 6^2 \cdot (h+x)-\pi \cdot 6^2 \cdot h=V_k}\)
ODPOWIEDZ