Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 8 gru 2011, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 20 razy
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
Witajcie.
Jest to mój pierwszy post dlatego chciałbym się przywitać
Jutro czeka mnie praca klasowa ze stereometrii, a niestety nie mogę jej zrozumieć. Proszę o pomoc i wyjaśnienie, prosiłbym rówież o podanie wzorów z których korzystaliście i wyjaśnienie co i dlaczego
Zad1.
Oblicz pole całkowite i objętość stożka, w którym tworząca z podstawą tworzy kąt 60 stopni, a wysokość h=10.
Zad.2
Oblicz pole całkowite i objętość walca, którego przekrój jest kwadratem o polu 32.
Jest to mój pierwszy post dlatego chciałbym się przywitać
Jutro czeka mnie praca klasowa ze stereometrii, a niestety nie mogę jej zrozumieć. Proszę o pomoc i wyjaśnienie, prosiłbym rówież o podanie wzorów z których korzystaliście i wyjaśnienie co i dlaczego
Zad1.
Oblicz pole całkowite i objętość stożka, w którym tworząca z podstawą tworzy kąt 60 stopni, a wysokość h=10.
Zad.2
Oblicz pole całkowite i objętość walca, którego przekrój jest kwadratem o polu 32.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
1. Zobacz jak będzie wyglądało jeśli weźmiesz narysujesz przekrój osiowy walca,a następnie masz wysokość i kąt trójkąta prostokątnego i promień
2.jeżli masz wygląd przekroju,który jest kwadratem, to masz ,że średnica równa wysokości równa
\(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\)bo to boki kwadratu wyznaczonego przez przekrój...
2.jeżli masz wygląd przekroju,który jest kwadratem, to masz ,że średnica równa wysokości równa
\(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\)bo to boki kwadratu wyznaczonego przez przekrój...
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 8 gru 2011, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 20 razy
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
Dzięki za zainteresowanie moim tematem, ale proszę o wykonanie tych dwóch zadanek, wtedy przy dalszych obliczeniach już będę miał punkt podparcia. Szukałem w necie, ale wszędzie podają kąt tworzącej i promie podstawy stożka :/
Wiem, że w przekroju to jest kwadrat, ale co mi z tego? Jestem cieniutki z matematyki i to bardzo, jestem lepszy z przedmiotów humanistycznych
Wiem, że w przekroju to jest kwadrat, ale co mi z tego? Jestem cieniutki z matematyki i to bardzo, jestem lepszy z przedmiotów humanistycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
1. Przekrój osiowy jest trójkatem równobocznym. Ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego policz jego bok. Bok ten będzie jednocześnie tworzącą, a jego połowa to promień podstawy stożka.
2. Kartezjusz policzył już
\(\displaystyle{ 2r=4 \sqrt{2}}\), więc \(\displaystyle{ r}\) chyba potrafisz wyliczyć sam.\(\displaystyle{ h=4 \sqrt{2}}\).
Reszta to tylko podstawienia do wzorów.
2. Kartezjusz policzył już
\(\displaystyle{ 2r=4 \sqrt{2}}\), więc \(\displaystyle{ r}\) chyba potrafisz wyliczyć sam.\(\displaystyle{ h=4 \sqrt{2}}\).
Reszta to tylko podstawienia do wzorów.
Ostatnio zmieniony 8 gru 2011, o 17:47 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 8 gru 2011, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 20 razy
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
Czy mogłabyś mi rozwiązać te zadanka i dodać to nich ewentualnie rysunki? Bardzo proszę...
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
tomis69, a jaki jest problem, zeby skorzystać z rad kolezanki?
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 8 gru 2011, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 20 razy
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
W zad1. nie mogę obliczyć objętości. Wziąłem wzór V= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)*\(\displaystyle{ \pi*r^{2}}\)*h i doszedłem do momentu V= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)*\(\displaystyle{ \pi *4,25}\)*10 i nie wiem co dalej. Proszę jeszcze o podanie wzoru na pole całkowite stożka
Ostatnio zmieniony 8 gru 2011, o 18:08 przez tomis69, łącznie zmieniany 2 razy.
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
W google wystarczy wpisać:
wzor na pole całkowite stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 8 gru 2011, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 20 razy
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
Nie dam rady tego zrobić sam ;/ przy V już napisałem gdzie utknąłem za to znalazłem wzór na pole całkowite stożka Pc=Pp*Pw, ale to wszystko. Proszę o rozwiązanie tych dwóch zadanek. Wiem, że to dla Ciebie chwila, a byś mi na prawdę mocno pomógł.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
promień jest źle policzonytomis69 pisze:W zad1. doszedłem do momentu V= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)*\(\displaystyle{ \pi *4,25}\)*10
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 8 gru 2011, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 20 razy
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
h= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\) czyli 10:2=5, a r=2\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 8 gru 2011, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 20 razy
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
nie rozumiem Mogłabyś mi zrobić te zadanko? Zobacz ile już się męczę, a dalej idę po omacku...
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
Poszukaj wzoru na wysokośc trójkąta równobocznego. Podstaw do niego za \(\displaystyle{ h}\) liczbę \(\displaystyle{ 10}\) i policz \(\displaystyle{ a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 8 gru 2011, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 20 razy
Pole całkowite i objętość stożka oraz walca
wzór to \(\displaystyle{ h^{2}+( \frac{1}{2}a)^{2}=b^{2}}\) tylko nie wiem co podstawić za b. Anno proszę Cię raz jeszcze zrób mi te dwa zadanka. Nie mogę siedzieć całej nocy u babci bo samochód muszę odstawić. W domu nie mam neta do wtorku.