Pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 210 razy
- Pomógł: 1 raz
Pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
1.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 4 cm. Kąt między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
2. W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź boczna ma długość 6 a krawędź podstawy 2. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
3. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Wysokość ostrosłupa ma długość 6. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
2. W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź boczna ma długość 6 a krawędź podstawy 2. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
3. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Wysokość ostrosłupa ma długość 6. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
1.
[/url]
Licz kolejno:
1. wysokość podstawy \(\displaystyle{ h}\)
2. \(\displaystyle{ |AO|= \frac{2}{3} h}\)
3. \(\displaystyle{ H}\) z \(\displaystyle{ tg60^o}\) lub \(\displaystyle{ ctg60^o}\)
4. \(\displaystyle{ |OD|= \frac{1}{3} h}\)
5. \(\displaystyle{ h_s}\) z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ ODS}\)
6. Pole i objętość ze wzorów
2.
[/url]
Licz kolejno:
1. wysokość ściany bocznej z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ GBS}\)
2. wysokość trójkąta \(\displaystyle{ ABO}\) (wysokośc trójkata równobocznego o boku a)
3. wysokość ostrosłupa z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ GOS}\)
4 pole i objętość ze wzorów
3.
[url=http://www.fotosik.pl] [/url]
Podpowiedź: Trójkąt \(\displaystyle{ EFS}\) jest prostokątny.
[/url]
Licz kolejno:
1. wysokość podstawy \(\displaystyle{ h}\)
2. \(\displaystyle{ |AO|= \frac{2}{3} h}\)
3. \(\displaystyle{ H}\) z \(\displaystyle{ tg60^o}\) lub \(\displaystyle{ ctg60^o}\)
4. \(\displaystyle{ |OD|= \frac{1}{3} h}\)
5. \(\displaystyle{ h_s}\) z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ ODS}\)
6. Pole i objętość ze wzorów
2.
[/url]
Licz kolejno:
1. wysokość ściany bocznej z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ GBS}\)
2. wysokość trójkąta \(\displaystyle{ ABO}\) (wysokośc trójkata równobocznego o boku a)
3. wysokość ostrosłupa z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ GOS}\)
4 pole i objętość ze wzorów
3.
[url=http://www.fotosik.pl] [/url]
Podpowiedź: Trójkąt \(\displaystyle{ EFS}\) jest prostokątny.
-
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 210 razy
- Pomógł: 1 raz
Pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
mogłabyś mi rozwiązać te zadania ?? będę bardzo wdzięczna.
Potrzebuję ich na sprawdzian a jakoś sama nie umiem sobie poradzić z ich rozwiązaniem
Potrzebuję ich na sprawdzian a jakoś sama nie umiem sobie poradzić z ich rozwiązaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
Wartości funkcji trygonometrycznych znasz?
Jeżeli nie, to skorzystaj z zależności boków w trójkącie prostokątnym o kątach \(\displaystyle{ 30^o,60^o,90^o}\)
Jeżeli nie, to skorzystaj z zależności boków w trójkącie prostokątnym o kątach \(\displaystyle{ 30^o,60^o,90^o}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 210 razy
- Pomógł: 1 raz
Pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
Właśnie nie za bardzo znam funkcje trygonometryczne.
Tangensem kąta ostrego α nazywamy stosunek długości przyprostokątnej leżącej naprzeciwko kąta α do długości przyprostokątnej (leżącej przy tym kącie).
Tangensem kąta ostrego α nazywamy stosunek długości przyprostokątnej leżącej naprzeciwko kąta α do długości przyprostokątnej (leżącej przy tym kącie).
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
Jeżeli miałaś w szkole funkcje trygonometryczne, to licz z funkcji, jeżeli nie, to licz z trójkąta prostokatnego o kątach \(\displaystyle{ 30^o,60^o,90^o}\)
\(\displaystyle{ tg60^o= \frac{H}{|AO|}}\)
\(\displaystyle{ tg60^o= \frac{H}{|AO|}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 210 razy
- Pomógł: 1 raz
Pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
wiem, że \(\displaystyle{ tg60^o= \sqrt{3}}\) tylko nie wiem jak to obliczyć, tzn. ile ma \(\displaystyle{ H}\)i \(\displaystyle{ {|AO|}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
anna_ pisze:1.
Licz kolejno:
1. wysokość podstawy \(\displaystyle{ h}\)
2. \(\displaystyle{ |AO|= \frac{2}{3} h}\)
3. \(\displaystyle{ H}\) z \(\displaystyle{ tg60^o}\) lub \(\displaystyle{ ctg60^o}\)
4. \(\displaystyle{ |OD|= \frac{1}{3} h}\)
5. \(\displaystyle{ h_s}\) z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ ODS}\)
6. Pole i objętość ze wzorów
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
Policzyłaś już wysokość \(\displaystyle{ h}\) podstawy i \(\displaystyle{ |AO|}\)?
Jak je policzysz to będziesz mogła policzyć \(\displaystyle{ H}\) z tego tangensa.
Jak je policzysz to będziesz mogła policzyć \(\displaystyle{ H}\) z tego tangensa.
-
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 210 razy
- Pomógł: 1 raz
Pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
\(\displaystyle{ h= \frac{4 \sqrt{3}}{2} =2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ |AO|= \frac{2}{3} *\frac{4 \sqrt{3}}{2} =\frac{4 \sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ tg60^o= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}= \frac{H}{\frac{4 \sqrt{3}}{2} }}\)
\(\displaystyle{ H=6}\)
tak ??
\(\displaystyle{ |AO|= \frac{2}{3} *\frac{4 \sqrt{3}}{2} =\frac{4 \sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ tg60^o= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}= \frac{H}{\frac{4 \sqrt{3}}{2} }}\)
\(\displaystyle{ H=6}\)
tak ??