Graniastosłup trójkątny prosty

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
konradzik012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 17 mar 2011, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fdsfsf
Podziękował: 44 razy

Graniastosłup trójkątny prosty

Post autor: konradzik012 »

Zaznaczony na rysunku trójkąt jest równoboczny.Oblicz pole powierzchni narysowanego
graniastosłupa trójkątnego prostego
\(\displaystyle{ \alpha =120}\)

Proszę o pomoc, z góry dziękuje
Wynik z podręcznika to
\(\displaystyle{ 8\sqrt{2}+4 \sqrt{6}+2 \sqrt{3}}\)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Graniastosłup trójkątny prosty

Post autor: florek177 »

Znając 2 boki podstawy i kąt między nimi - liczysz trzeci bok trójkąta podstawy, który jest równy przeciwprostokątnej ( przekątnej ) ściany bocznej - co daje możliwość wyliczenia wysokości graniastosłupa.

Liczysz pola ścian i sumujesz.
ODPOWIEDZ