Objętość sześcianu jest równa ... . Oblicz..
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
- Podziękował: 7 razy
Objętość sześcianu jest równa ... . Oblicz..
Objętość sześcianu jest równa \(\displaystyle{ 27cm ^{3}}\) Przekątna tego sześcianu jest równa.... (ma wyjsć \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\)) Tylko jak najpierw to obliczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
- Podziękował: 7 razy
Objętość sześcianu jest równa ... . Oblicz..
Czyli robię tak.
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{3} \\
27cm ^{3} \\
a=3 \ \text{bo} \ 3 \cdot 3 \cdot 3=27 \\
d=3 \sqrt{3}}\)
I już
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{3} \\
27cm ^{3} \\
a=3 \ \text{bo} \ 3 \cdot 3 \cdot 3=27 \\
d=3 \sqrt{3}}\)
I już
Ostatnio zmieniony 5 gru 2011, o 19:12 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.