Mam takie zadanie i za cholerę nie mogę je rozgryźć. Liczę na jakąś pomoc, wskazówki, itp...
Ile piłeczek o średnicy 2r można włożyć do wiadra o kształcie cylindra
(walca) wysokości H, którego podstawa ma promień R?
piłeczki i walec
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 gru 2011, o 16:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
piłeczki i walec
aby zadanie miało sens, powinien być określony stosunek \(\displaystyle{ \,\, \frac{H}{r} \,\,}\) i \(\displaystyle{ \,\, \frac{R}{r} \,\,}\); ponadto można założyć, ze wszystkie piłki będą się stykać w maksymanlej wysokości ( nie w zagłębieniach ) - co może mieć istotne znaczenie gdy \(\displaystyle{ \,\, \frac{R}{r} \,\,}\) jest duże.
albo rozpatrujesz zadanie analitycznie zakładając kolejno, ze w podstawie zmieszczą się 2, 3, 4, 5 ...., n kulek, w zależności od stosunku promieni, albo czegoś w treści zadania brakuje.
albo rozpatrujesz zadanie analitycznie zakładając kolejno, ze w podstawie zmieszczą się 2, 3, 4, 5 ...., n kulek, w zależności od stosunku promieni, albo czegoś w treści zadania brakuje.