Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 4 razy
Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa
Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego którego przekątna ma długość \(\displaystyle{ 6\sqrt{2}}\) jeśli :
a)wysokość graniastosłupa jest równa 5cm .
b)krawędź podstawy stanowi 75% krawędzi bocznej
podpunkt a) potrafię zrobić ale za to w b)kompletnie nie wiem od czego zacząć
a) \(\displaystyle{ d=6\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=6\sqrt{2} /: \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
\(\displaystyle{ h=5}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=4 \cdot (6 \cdot 5) = 120cm ^{2}}\)
a)wysokość graniastosłupa jest równa 5cm .
b)krawędź podstawy stanowi 75% krawędzi bocznej
podpunkt a) potrafię zrobić ale za to w b)kompletnie nie wiem od czego zacząć
a) \(\displaystyle{ d=6\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=6\sqrt{2} /: \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
\(\displaystyle{ h=5}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=4 \cdot (6 \cdot 5) = 120cm ^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa
Ale w treści masz przekątną bryły a nie podstawy (jak przyjęłaś).mrowa93 pisze:Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego którego przekątna ma długość \(\displaystyle{ 6\sqrt{2}}\) jeśli :
a)wysokość graniastosłupa jest równa 5cm .
a) \(\displaystyle{ d=6\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=6\sqrt{2} /: \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 4 razy
Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa
\(\displaystyle{ a=\frac{3}{4}H}\)
\(\displaystyle{ 6=\frac{3}{4} \cdot 5}\)
\(\displaystyle{ 6=\frac{15}{4}}\)
\(\displaystyle{ 6=3,75}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=4 \cdot (6 \cdot 3,75) =90cm ^{2}}\)
coś źle ;///
\(\displaystyle{ 6=\frac{3}{4} \cdot 5}\)
\(\displaystyle{ 6=\frac{15}{4}}\)
\(\displaystyle{ 6=3,75}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=4 \cdot (6 \cdot 3,75) =90cm ^{2}}\)
coś źle ;///
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa
Ale w (b) nie podali wysokości.mrowa93 pisze:\(\displaystyle{ a=\frac{3}{4}H}\)
\(\displaystyle{ 6=\frac{3}{4} \cdot 5}\)
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa
Po pierwsze sprawdź, czy dobrze przepisałeś treść. Czy nie jest napisane "którego przekątna podstawy ma długość \(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\) ".mrowa93 pisze: którego przekątna ma długość \(\displaystyle{ 6\sqrt{2}}\)
Jeżeli źle przepisałeś i chodzi o przekątną podstawy to a) rozwiązałeś dobrze, natomiast
b)
\(\displaystyle{ a= \frac{3}{4}H \Rightarrow H= \frac{4}{3}a= \frac{24}{3}=8 \Rightarrow P=4 \cdot 6 \cdot 8= 192cm ^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 4 razy
Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa
TAK chodzi o przekątną podstawy czyli dobrze już jest ?