obliczenie objętości graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
uczennica00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 4 paź 2011, o 16:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

obliczenie objętości graniastosłupa

Post autor: uczennica00 »

Miałam 2 zadania, z jednym posiedziałam 2h i coś mi wreszcie wyszło, wg tyłu książki dobrze. I tak próbuję zrobić 2 zadanie, ale w ogóle mi nie wychodzi, tak naprawdę to nie wiem od której strony tu się zabrać.

Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość \(\displaystyle{ 25cm}\) i tworzy z krawędzią podstawy kąt\(\displaystyle{ \alpha}\)taki, że \(\displaystyle{ \sin \alpha=0,96}\). Oblicz objętość tego graniastosłupa.

Proszę o pomoc.
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

obliczenie objętości graniastosłupa

Post autor: mario54 »

Rysunek:
AU
AU
15574750223984927310.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 60 razy
\(\displaystyle{ \frac{x}{25} = sin \alpha}\)

Pitagoras:
\(\displaystyle{ a ^{2}+ x^{2}=25 ^{2}}\)

Znowu Pitagoras:
\(\displaystyle{ a ^{2}+H ^{2}= x ^{2}}\)


Edit: zmazałem na chwilę bo myślałem że zrobiłem błąd
uczennica00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 4 paź 2011, o 16:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

obliczenie objętości graniastosłupa

Post autor: uczennica00 »

dzięki wielkie ja się tyle nakombinowałam, a tu się okazuje, że to wcale nie było takie trudne
ODPOWIEDZ