Nie mam pomysłu na te zadania;/
1. Objętość gumowej piłki zwiększyła się o 25% po dopompowaniu. O ile procent zwiększyła sie powierzchnia piłki.
2. Stożek o objętości\(\displaystyle{ 81 \pi cm ^{3}}\) w wysokości \(\displaystyle{ 6 cm}\) przecięto płaszczyzną pównoległą do podstawy i odległa od niej o \(\displaystyle{ 2cm}\). Oblicz pole otrzymanego przekroju.
skala podobienstwa
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
skala podobienstwa
\(\displaystyle{ V_2=1,25V_1 \Leftrightarrow \frac{4}{3} \pi r_2^3= 1,25 \cdot \frac{4}{3} \pi r_1^3 \Leftrightarrow r_2^3=1,25r_1^3 \Leftrightarrow r_2= \sqrt[3]{ \frac{5}{4} } r_1}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_2}{P_1}= \frac{4 \pi r_2^2}{4 \pi r_1^2}=\left( \frac{r_2}{r_1} \right)^2=\left( \sqrt[3]{ \frac{5}{4}} \right)^2}\).
Masz odpowiedź?
\(\displaystyle{ \frac{P_2}{P_1}= \frac{4 \pi r_2^2}{4 \pi r_1^2}=\left( \frac{r_2}{r_1} \right)^2=\left( \sqrt[3]{ \frac{5}{4}} \right)^2}\).
Masz odpowiedź?