obliczenie objetosci oraz pola całkowitego w ostrosłupie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
samsung4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 25 lis 2011, o 20:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

obliczenie objetosci oraz pola całkowitego w ostrosłupie

Post autor: samsung4 »

Polecenie (choc nauczycielka chyba zjadła co trzeba obliczyć domyslam się ze chodzi o objętość i pole całkowite) .

Podstawa ostrosłupa jest prostokatem ABCD. Krawedź boczna DW jest wysokoscią, a krawedzie boczne maja długość:
|AW| =6 , |BW| = 9 , |CW| = 7. (Oblicz objętość i pole całkowite - taka jest moja wersja tego zadania choć nie jestem na 100% pewna czy to trzeba obliczyc)
Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu, nie kapuje tego działu..
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

obliczenie objetosci oraz pola całkowitego w ostrosłupie

Post autor: alfgordon »

ułóż układ równań, korzystając 3 razy z tw. Pitagorasa
ODPOWIEDZ