Krawędzie i sciany w graniastosłupach

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
samsung4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 25 lis 2011, o 20:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Krawędzie i sciany w graniastosłupach

Post autor: samsung4 »

Polecenie:
Graniastosłup ma 66krawędzi. Ile scian ma ten graniastosłup?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Krawędzie i sciany w graniastosłupach

Post autor: alfgordon »

graniastosłup ma w podstawie \(\displaystyle{ n}\) kątów

\(\displaystyle{ 3n}\) -liczba krawędzi

\(\displaystyle{ 3n=66}\)
więc:
\(\displaystyle{ n=22}\)

liczba ścian wynosi:
\(\displaystyle{ n+2}\)

czyli: \(\displaystyle{ 22+2=24}\)
ODPOWIEDZ