okrąg opisany na trójkącie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
s1wy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 sty 2007, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

okrąg opisany na trójkącie

Post autor: s1wy »

Mam takie zadanie:
Niech A=(0,0) B=(2,0) C=(0,4) .Podaj równanie okręgu opisanego na trójkącie.
Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

okrąg opisany na trójkącie

Post autor: Lady Tilly »

Jest to trójkąt prostokątny. Oblicz więc długość przeciwprostokątnej tj odcinek BC i jest on równy srednicy okręgu.
ODPOWIEDZ