Z kalkulatorem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Z kalkulatorem

Post autor: lusieq »

Wyznacz objętość stożka, w którym tworząca ma długość \(\displaystyle{ 12cm}\), a pole podstawy jest o \(\displaystyle{ 32cm ^{2}}\) mniejsze od pola powierzchni bocznej.

Wychodzimy od tego, i co dalej?
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} + 32 = \pi rl}\)
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} + 32 = 12\pi r}\)

Gdy dalej rozwiązuje to wychodzą mi ujemne liczby;/
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Z kalkulatorem

Post autor: mat_61 »

Z tego równania wyznacz \(\displaystyle{ r}\). Z pewnością nie będą to ujemne liczby.
Zauważ, że wierzchołek paraboli:

\(\displaystyle{ f(r)=\pi r ^{2}-12\pi r + 32}\)

ma współrzędną:

\(\displaystyle{ x= \frac{12\pi}{2\pi}=6}\)

co oznacza, że jeżeli ma miejsca zerowe to co najmniej jedno z nich jest dodatnie.
ODPOWIEDZ