pole i cos kąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
rafal954
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 paź 2011, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

pole i cos kąta

Post autor: rafal954 »

Witam, uprzejmie proszę o wskazówki do rozwiązania tych 2 zadań, z którymi nie dałem sobie ostatecznie rady:

1.Ostrosłup prawidłowy trójkątny o wysokości 2a i krawędzi podstawy a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź AB podstawy ostrosłupa i przez środek D przeciwległej krawędzi bocznej CS. Wyznacz pole tego przekroju.

2.Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Kąt między krawędzią boczną i krawędzią postawy ostrosłupa ma miarę beta. Wyznacz cosinus kąta między 2 sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

pole i cos kąta

Post autor: florek177 »

1.
a) z pitagorasa - wysokość ściany bocznej oraz jej krawędź - znasz wysokość podstawy ;
b) cosinus kąta przy podstawie ściany bocznej;
c) z tw. cosinusów - ramię przekroju - i jesteś w domu.

2.
szukany kąt \(\displaystyle{ \,\, \alpha \,\, - \,\,}\)jest między ramionami trójkąta równoramiennego o podstawie przekątnej podstawy.
oznaczamy: \(\displaystyle{ \,\, a - \,\,}\)bok podstawy \(\displaystyle{ \,\, x - \,\,}\) ramię trójkąta.

\(\displaystyle{ x = a \, \sin(\beta) \,\,\, - \,\,\, \cos(\alpha) \,\, - \,\,}\) z tw. cosinusów
ODPOWIEDZ