Ostrosłu i Graniastosłup + Bryła

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
orzeu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 25 lis 2006, o 00:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się wziołem
Podziękował: 7 razy

Ostrosłu i Graniastosłup + Bryła

Post autor: orzeu »

Hej!
Mam zadanie,z obrotem bryły,przerobiłem doysć dużo obrotów do zadania niżej wymienionego ,ale głownie wokół np.krótszej bądź dłuższej podstawy
Tym razem mam z bokiem i niewiem jak to ugryźć ;(

Trapez równoramienny o dłuższej podstawie a=22 o ramieniu c=10 i wysokości 6 obracamy wokół dłuższego boku.Oblicz objętośc o pole powierzchni otrzyamnej bryły
Przy okazji dołącze rysunek takiej bryły,czy jest on prawidłowy
Ostatnio zmieniony 28 sty 2007, o 00:12 przez orzeu, łącznie zmieniany 1 raz.
Kasioreks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 sty 2007, o 17:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xxx
Podziękował: 1 raz

Ostrosłu i Graniastosłup + Bryła

Post autor: Kasioreks »

chyba nie to zadanie zrobiłam
Ostatnio zmieniony 28 sty 2007, o 09:53 przez Kasioreks, łącznie zmieniany 1 raz.
orzeu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 25 lis 2006, o 00:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się wziołem
Podziękował: 7 razy

Ostrosłu i Graniastosłup + Bryła

Post autor: orzeu »

Nie rozumiem ;(

Nie rozumiem za bardzo..zresztą jak wygląda taki trapez?


[ Dodano: 28 Styczeń 2007, 00:23 ]
Dołączam rysunek do zadania,proszę ocenić czy to jest prawidłowy "projekt"bryły podanej w zadaniu

... 40a9f.html
Kasioreks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 sty 2007, o 17:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xxx
Podziękował: 1 raz

Ostrosłu i Graniastosłup + Bryła

Post autor: Kasioreks »

Obracajac trapez wokół dłuższego ramienia powstanie figura składająca sie z 2 trapezów połączonych właśnie tym ramieniem. można w niej wyodrbnić 2 stożki i jeden walec.
h trapezu =6,wiec tyle samo wynosi promień:r=6,który należy zarówno do podstawy walca jak i stożka.ramię trapezu to tworząca stożka, więc c=l=10. Liczymy wyskość stożka z tw. Pitagorasa: H�=l�-r�.ta sama wsokość jest dla 2 stożków.aby policzyc wysokosć walca:a=2Hst+Hw ; Hw=a-2Hst.Potem wystarczy podstawić.V - objętośc całej figury:
V=2Vst+Vw ; V=2x1/3xpixr�xHst+pixr�xHw powinno wyjść[/code]
orzeu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 25 lis 2006, o 00:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się wziołem
Podziękował: 7 razy

Ostrosłu i Graniastosłup + Bryła

Post autor: orzeu »

Czyli to będzie coś takiego (tylko bez danych tam załączonych)

... ffb34.html

Jeżeli tak,to wynikać z tego będzie że obrócić trapez równoramienny wokół dłuższego boku to jest to samo co obrócić go wokół dłuższej podstawy ????
Kasioreks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 sty 2007, o 17:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xxx
Podziękował: 1 raz

Ostrosłu i Graniastosłup + Bryła

Post autor: Kasioreks »

Tak
orzeu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 25 lis 2006, o 00:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się wziołem
Podziękował: 7 razy

Ostrosłu i Graniastosłup + Bryła

Post autor: orzeu »

To jak jesteśmy w temacie z Trapezem,to pozwole zapytać jak jest z trapezem prostokątnym obróconym wokół krótszego boku?
Gdy długość podstawy wynosi 10,kąt ostry 60 stopni a wysokość 4
ODPOWIEDZ