obliczanie objętości walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mionka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 23 paź 2011, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

obliczanie objętości walca

Post autor: mionka2 »

Kubek ma kształt walca o średnicy 6cm i wysokości 9cm. Napełniono go herbatą, która zajela 80% jego pojemności. Ania wrzuciła do kubka kawałek cytryny i wtedy poziom herbaty podniósł się o 4 mm. Oblicz objętość wrzuconej cytryny.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

obliczanie objętości walca

Post autor: mmoonniiaa »

Objętość kubka: \(\displaystyle{ V=\pi \cdot 3^{2} \cdot 9=81 \pi \ cm^{3}}\)
Objętość herbaty bez cytryny: \(\displaystyle{ 0,80*81 \pi = 64,8 \pi \ cm^{3}}\)
Do jakiej wysokości kubka sięga herbata bez cytryny? \(\displaystyle{ \pi \cdot 3^{2} \cdot h=64,8 \pi \Leftrightarrow h=7,2 \ cm}\)
Do jakiej wysokości kubka sięga herbata z cytryną? \(\displaystyle{ 7,2+0,4=7,6 \ cm}\)
Objętość herbaty z cytryną: \(\displaystyle{ \pi \cdot 3^{2} \cdot 7,6=68,4 \pi \ cm^{3}}\)
Objętość cytryny: \(\displaystyle{ 68,4 \pi - 64,8 \pi = 3,6 \pi \ cm^{3}}\)
mionka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 23 paź 2011, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

obliczanie objętości walca

Post autor: mionka2 »

Niestety nie zgadza sie odpowiedz. Ma wyjść 11,3 pi-- 14 lis 2011, o 17:22 --Ok już rozumiem, pomnożyć razy 3.14. Dziękuje:)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

obliczanie objętości walca

Post autor: kropka+ »

W tym zadaniu jest nadmiar danych. Można policzyć objętość cytryny jako

\(\displaystyle{ V= \cdot \pi \cdot 9 \cdot 0,4=11,304 \ cm ^{3}}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

obliczanie objętości walca

Post autor: mmoonniiaa »

Ale wpadka! Dzięki kropka+ za czujność.
ODPOWIEDZ