obliczanie objętości walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mionka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 23 paź 2011, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

obliczanie objętości walca

Post autor: mionka2 »

Oblicz objętość betonowej rury studziennej, jeżeli jej średnica zewnętrzna wynosi 1,1m, średnica wewnętrzna ma 95cm, a wysokość rury jest równa 2.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

obliczanie objętości walca

Post autor: kropka+ »

Objętość dużego walca minus objętość małego walca.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

obliczanie objętości walca

Post autor: mmoonniiaa »

Najpierw oblicz objętość walca większego o promieniu \(\displaystyle{ R= \frac{1,1}{2}}\), a następnie walca mniejszego o promieniu \(\displaystyle{ r= \frac{0,95}{2}}\). Oba walce mają tę samą wysokość \(\displaystyle{ H=2}\). Szukana objętość rury jest różnicą objętości walca większego i walca mniejszego.
mionka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 23 paź 2011, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

obliczanie objętości walca

Post autor: mionka2 »

dziekuje:)
ODPOWIEDZ