promień i objętość kuli
promień i objętość kuli
długość równika ziemi jest równa \(\displaystyle{ 40000 km}\). przyjmując ze ziemia jest kula, oblicz jej promień i objętość. w obliczeniach przyjmij \(\displaystyle{ \pi = 3,14}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, o 11:56 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
promień i objętość kuli
Rownik do dlugosc okregu koła wielkiego kuli. Wiec
\(\displaystyle{ 40000=2 \pi r}\)
\(\displaystyle{ r \approx 6369,4}\)
Wzor na objetosc kuli: \(\displaystyle{ V= \frac{4}{3} \pi r ^{3}}\) wystarczy wartosc r podstawic
\(\displaystyle{ 40000=2 \pi r}\)
\(\displaystyle{ r \approx 6369,4}\)
Wzor na objetosc kuli: \(\displaystyle{ V= \frac{4}{3} \pi r ^{3}}\) wystarczy wartosc r podstawic