Prostokąt o wymiarach 5 i 12 zgięto wzdłuż przekątnej..

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
TokaKoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 31 sty 2006, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z okolicy ;d
Podziękował: 14 razy

Prostokąt o wymiarach 5 i 12 zgięto wzdłuż przekątnej..

Post autor: TokaKoka »

Prostokąt o wymiarach 5 i 12 zgięto wzdłuż przekątnej tak, że płaszczyzny zawierające obie części prostokąta są prostopadłe. Po zgięciu wierzchołki prostokąta wyznaczają czworościan. Oblicz objętość tego czworościanu oraz pole powierzchni kuli opisanej na tym czworościanie.
Awatar użytkownika
bartholdy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 49 razy

Prostokąt o wymiarach 5 i 12 zgięto wzdłuż przekątnej..

Post autor: bartholdy »



Przekątną prostokąta obliczmy z Tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ d^2 = 5^2+12^2, \quad d = 13}\).
Wysokość ostrosłupa obliczmy porównując pola.
\(\displaystyle{ P_p = \frac{1}{2}\cdot 12\cdot 5 = 30}\) ale również, \(\displaystyle{ P_p = \frac{1}{2}\cdot 13\cdot H}\), stąd \(\displaystyle{ H = \frac{60}{13}}\)

Mamy wszystkie potrzebne dane do policzenia objętości \(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}P_p H = \frac{600}{13}}\).


Promień \(\displaystyle{ R}\) kuli to połowa przeciwprostokątnej trójkąta podstawy i ściany bocznej (ponieważ są to trójkąty prostokątne, więc leżą na średnicy).
Stąd \(\displaystyle{ R^2 = \frac{169}{4}}\)
Wyliczmy pole powierzchni kuli.
\(\displaystyle{ P_k = 4\pi R^2 = 169\pi}\)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2007, o 07:46 przez bartholdy, łącznie zmieniany 3 razy.
TokaKoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 31 sty 2006, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z okolicy ;d
Podziękował: 14 razy

Prostokąt o wymiarach 5 i 12 zgięto wzdłuż przekątnej..

Post autor: TokaKoka »

Hmm, odpowiedzi mam takie : \(\displaystyle{ Vc = \frac{600}{13}, Pk = 169 \Pi}\)
Awatar użytkownika
bartholdy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 49 razy

Prostokąt o wymiarach 5 i 12 zgięto wzdłuż przekątnej..

Post autor: bartholdy »

Dałem się złudzeniu i źle "zgiąłem" krawędzie, teraz jest dobrze.
Pozdrawiam!
TokaKoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 31 sty 2006, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z okolicy ;d
Podziękował: 14 razy

Prostokąt o wymiarach 5 i 12 zgięto wzdłuż przekątnej..

Post autor: TokaKoka »

Dzieki wielkie, nie tylko Ty dałeś się złudzeniu.
ODPOWIEDZ