Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sia29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 lis 2011, o 11:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mielec

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: sia29 »

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym pole podstawy jest równe 10. Oblicz długośc przekątnej graniastłosupa jeśli jego wysokośc jest równa przekątnej podstawy.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: alfgordon »

podstawa to kwadrat, więc ile wynosi długość krawędzi podstawy?

mając długość podstawy oblicz przekątną podstawy

aby obliczyć przekątną graniastosłupa skorzystaj z tw. Pitagorasa
sia29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 lis 2011, o 11:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mielec

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: sia29 »

Pole podsawy to kwadrat wzór to a do kwadratu czyli a to pierwiastek z 10 ?a przekątna podstawy to d=2 pierwiastki z 10 ?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: alfgordon »

tak \(\displaystyle{ a=\sqrt{10}}\)

\(\displaystyle{ d=a\sqrt{2}=\sqrt{20}=2\sqrt{5}}\)
sia29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 lis 2011, o 11:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mielec

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: sia29 »

Dziękuję za odpowiedz
ODPOWIEDZ