w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: zohn »

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym, pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól podstaw. Oblicz cos kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej sciany bocznej. Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: alfgordon »

porównaj pola i wyznacz z nich wysokość graniastosłupa albo długość podstawy

110138.htm (zaznaczone kąt i odcinki)

korzystając z tw. Pitagorasa wylicz potrzebne odcinki i skorzystaj z tw. cosinusów do obliczenia kąta
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: zohn »

a mógłby ktoś podać dokładny wynik?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: alfgordon »

wyszło mi:
\(\displaystyle{ \cos \alpha =\frac{2\sqrt{13}}{13}}\)
ale mogłem się pomylić
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: zohn »

Kurde nie moge się za nic w świecie połapać co i jak... Bardzo byłbym wdzięczny o pokoleji rozpisanie tego Wychodzą mi jakieś herezje...
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: alfgordon »

to pokaż co wyliczyłeś
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: zohn »

nie umiem tego zapisać i usuwa moderator

INSTRUKCJA LATEX-A
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ 6h=a\sqrt{3}}\)
przekątna mi wyszła taka:
\(\displaystyle{ d=h\sqrt{13}}\)


latex.htm
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: zohn »

wysokość mam taką samą, a jak obliczyłeś przekątną ? mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{a+ a \sqrt{13} }{ 13}}\)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2011, o 21:26 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: [latex][/latex] a nie [latex][\tex]
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ 6h=a\sqrt{3}}\)

czyli:\(\displaystyle{ a=2\sqrt{3}h}\)

\(\displaystyle{ a^2 +h^2 =d^2}\)

\(\displaystyle{ 13h^2 =d^2}\)

\(\displaystyle{ d=h\sqrt{13}}\)
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: zohn »

heh jak mi a z pierwszego równania wychodzi \(\displaystyle{ a=6 \sqrt{3} h}\) jakim cudem 2?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ 6h=a\sqrt{3}}\) dzielisz obustronnie przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i usuwasz niewymierność z mianownika

i masz: \(\displaystyle{ a=2\sqrt{3}h}\)
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: zohn »

głupi jestem ok teraz już wszystko gra dzieki-- 9 lis 2011, o 22:07 --ale nadal dalej tego rozwiązać nie moge mam przekatną i dalej nie wiem co i jak.. licze ten odcinek od wierzcholka do kątu prostego ale nie wychodzi masakra jakaś..
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: alfgordon »

zostało do obliczenia wysokość podstawy (ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym)
i zielony odcinek z tw. Pitagorasa
ODPOWIEDZ