Witam.
"Obwód podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równy 20 . Objętość tego graniastosłupa jest równa 30. Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa. "
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
pole całkowite graniastoslupa
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
pole całkowite graniastoslupa
podstawa to kwadrat, więc krawędź podstawy ma dł \(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ V=30=a^2 H =25H}\)
\(\displaystyle{ H=\frac{6}{5}}\)
\(\displaystyle{ V=30=a^2 H =25H}\)
\(\displaystyle{ H=\frac{6}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 19 lis 2006, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łomża
- Podziękował: 4 razy
pole całkowite graniastoslupa
Ja pier....alfgordon pisze:podstawa to kwadrat, więc krawędź podstawy ma dł \(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ V=30=a^2 H =25H}\)
\(\displaystyle{ H=\frac{6}{5}}\)
Zapomniałem, że "czworokąt prawidłowy" to kwadrat.....
Dzięki wielkie. Przepraszam za ten temat...