1) Jaką objętość ma czworościan foremny o krawędzi długości a?
2) Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a i tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze β. Jaką objętość ma ten ostrosłup?
3) Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość a. Przekątne sąsiednich ścian bocznych, poprowadzone z tego samego wierzcholka, są prostopadłe. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
BARDZO PROSZE O POMOC !!! JESTEM TOTALNA NOGA Z MATY !!! Z GÓRY DZIĘKUJE!!!
OBJĘTOŚĆ OSTROSŁUPA I GRANIASTOSŁUPA
OBJĘTOŚĆ OSTROSŁUPA I GRANIASTOSŁUPA
1.
\(\displaystyle{ Pc=a^2\sqrt[2]{3}H/12}\)
[ Dodano: 24 Styczeń 2007, 19:55 ]
3.
a=H
\(\displaystyle{ V=\frac{3a^3\sqrt[2]{3}}{2}}\)
[ Dodano: 24 Styczeń 2007, 19:56 ]
ale nie jestem do konca pewna co do tych zadan
\(\displaystyle{ Pc=a^2\sqrt[2]{3}H/12}\)
[ Dodano: 24 Styczeń 2007, 19:55 ]
3.
a=H
\(\displaystyle{ V=\frac{3a^3\sqrt[2]{3}}{2}}\)
[ Dodano: 24 Styczeń 2007, 19:56 ]
ale nie jestem do konca pewna co do tych zadan