Stosunek pola powierzchni bocznej do podstawy stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 23 paź 2011, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Stosunek pola powierzchni bocznej do podstawy stożka
W stożku tworząca o długości 30 cm. tworzy z wysokością tego stożka kąt, którego ctg= \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\). Oblicz stosunek pola powierzchni bocznej tego stożka do pola jego podstawy.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Stosunek pola powierzchni bocznej do podstawy stożka
\(\displaystyle{ \ctg \alpha =\frac{3}{4} =\frac{H}{r}}\)
z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ r^2 +H^2 =30^2}\)
z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ r^2 +H^2 =30^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 23 paź 2011, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Stosunek pola powierzchni bocznej do podstawy stożka
rozwiązując układ równań
wylicz \(\displaystyle{ r}\) lub \(\displaystyle{ h}\) z pierwszego równania i wstaw do drugiego
wylicz \(\displaystyle{ r}\) lub \(\displaystyle{ h}\) z pierwszego równania i wstaw do drugiego
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 23 paź 2011, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy