Wyznacz iloraz długości wysokości

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
MissDelightt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 23 paź 2011, o 12:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Wyznacz iloraz długości wysokości

Post autor: MissDelightt »

Zbiornik do przechowywania zboża składa się z dwóch części . Górna ma kształt walca, w którym średnica podstawy jest równa wysokości. Dolna zaś kształt stożka, o średnicy podstawy równej średnicy podstawy górnej części zbiornika. Wyznacz iloraz długości wysokości górnej i dolnej jego części, jeżeli wiadomo, że w części dolnej mieści się 8-krotnie mniej zboża niż w części górnej.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Wyznacz iloraz długości wysokości

Post autor: alfgordon »

policz objętość walca i stożka,potem skorzystaj z tego że jeden zbiornik jest 8-krotnie mniejszy i wylicz wysokość stożka
MissDelightt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 23 paź 2011, o 12:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Wyznacz iloraz długości wysokości

Post autor: MissDelightt »

Ale na jakiej podstawie mam policzyć obie objętości? Wiem tylko, że średnica podstawy walca jest równa wysokości.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Wyznacz iloraz długości wysokości

Post autor: alfgordon »

więc wiesz, że:
\(\displaystyle{ 2r=h}\)

\(\displaystyle{ V_1 =\pi r^2 \cdot h =\pi r^2 \cdot 2r =2\pi r^3}\)
\(\displaystyle{ V_1}\) -objętość walca

oblicz teraz objętość stożka i wiedząc, że:
\(\displaystyle{ V_1 =8V_2}\)

oblicz wysokość stożka
MissDelightt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 23 paź 2011, o 12:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Wyznacz iloraz długości wysokości

Post autor: MissDelightt »

Ok, część mam. Jak obliczyć wysokość?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Wyznacz iloraz długości wysokości

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ V_1 =8V_2}\) -rozwiązując to powinnaś dostać, że:
\(\displaystyle{ H=\frac{3}{4}r}\)

\(\displaystyle{ H}\) -wysokość stożka
ODPOWIEDZ