Pole powierzchni walca.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
MissDelightt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 23 paź 2011, o 12:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Pole powierzchni walca.

Post autor: MissDelightt »

Wysokość walca jest równa \(\displaystyle{ 10\sqrt{3}}\). Kąt między przekątną przekroju osiowego a tworzącą walca ma miarę 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej walca.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Pole powierzchni walca.

Post autor: Lbubsazob »

Zauważ, że przekątna przekroju osiowego dzieli ten przekrój na dwa trójkąty, które są połowami trójkąta równobocznego. Bokiem takiego trójkąta jest tworząca, a wysokością jest wysokość walca, którą liczymy ze wzoru \(\displaystyle{ h= \frac{a\sqrt3}{2}}\) (w takim razie \(\displaystyle{ a}\) jest tworzącą). Z tego wyliczysz tworzącą, a średnica podstawy jest 2 razy krótsza.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole powierzchni walca.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \tg30^o= \frac{h}{2r}}\)
ODPOWIEDZ