Oblicz objętosc graniastoslupa prawidłowego czwarokątnego ktorego wysokosc jest rowna 8cm i tworzy ze scianą boczna kąt 60 stopni.
Prosze o pomoc.
Objętośc graniastosłupa
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Objętośc graniastosłupa
Przekątna podstawy: \(\displaystyle{ 8\sqrt{3}cm}\)
Pole podstawy: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(8\sqrt{3}cm)^2=96cm^2}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot8cm\cdot96cm^2=256cm^3}\)
Pole podstawy: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(8\sqrt{3}cm)^2=96cm^2}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot8cm\cdot96cm^2=256cm^3}\)