Problem z ostosłupem czworokątnym

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Patron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: War-Maz
Podziękował: 14 razy

Problem z ostosłupem czworokątnym

Post autor: Patron »

Krawędź podstawy czworokątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość \(\displaystyle{ a}\). Jego ściany boczne tworzą z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ 2\alpha}\) . Oblicz wysokość trapezu będącego przekrojem tego ostrosłupa utworzonym za pomocą płaszczyzny przechodzącej przez krawędź podstawy i tworzącej z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)

Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki/rozwiązania. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 3 lis 2011, o 17:46 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami [latex], [/latex] umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty. Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Problem z ostosłupem czworokątnym

Post autor: anna_ »

AU
AU
e2f7246fb020395b.png (28.22 KiB) Przejrzano 68 razy
[/url]

Wyznaczam \(\displaystyle{ |EG|}\) (z trójkąta FEG)
\(\displaystyle{ \frac{|EG|}{sin2\alpha} = \frac{|EF|}{sin(180^o-3\alpha)}}\)
Ostatnio zmieniony 3 lis 2011, o 18:21 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
Patron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: War-Maz
Podziękował: 14 razy

Problem z ostosłupem czworokątnym

Post autor: Patron »

Nie rozumiem tylko po co liczyć SE...

Hmm, i mam rozumieć że zawsze iloraz [bok który leży na przeciwko danego kąta] NA [sinus danego kąta] = iloraz [inny bok leżący na przeciwko drugiego kąta] NA [sinus drugiego kąta] ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Problem z ostosłupem czworokątnym

Post autor: anna_ »

Kopiowałam kawałek rozwiązania z innego zadania.


Twierdzenie sinusów znasz?
Patron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: War-Maz
Podziękował: 14 razy

Problem z ostosłupem czworokątnym

Post autor: Patron »

Boże... Coś mi się potentegociło. Tak, tak, oczywiście. Dzięki
ODPOWIEDZ