Objętośc ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Mixture00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 5 paź 2010, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 2 razy

Objętośc ostrosłupa

Post autor: Mixture00 »

Wysokośc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z krawędzią boczną kąt 60 stopni. Wyznacz objętośc tego ostrosłupa, jeśli wiadomo, że jego podstawa ma pole równe \(\displaystyle{ P}\).

Wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ V= \frac{P ^{2} \sqrt{3} }{9}}\), ale niestety jest to niezgodne z odpowiedziami...
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Objętośc ostrosłupa

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ a}\)-krawędź postawy
\(\displaystyle{ a^2 =P \Rightarrow a=\sqrt{P}}\)
połowa przekątnej podstawy ma długość:
\(\displaystyle{ x=\frac{a\sqrt{2}}{2} =\frac{\sqrt{2P}}{2}}\)

z własności trójkąta o kątach 30,60 i 90 stopni wynika, że:
\(\displaystyle{ H=\frac{\sqrt{6P}}{6}}\)

więc \(\displaystyle{ V=\frac{P\sqrt{6P}}{18}}\)
ODPOWIEDZ