Otóż mam pewien problem z tym zadaniem :
Dlugosci krawedzi prostopadloscianu sa trzema kolejnymi liczbami naturalnymi. Dlugosc przekatnej prostopadloscianu jest rowna pierwiastek z 29. Oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej prostopadloscianu.
Problem jest następujący : nie mam kompletnie żadnego pomysłu. Wydaje mi się, że po prostu nie mam z czego obliczyć tu tych wartości, mając jedynie przekątną.
Byłbym niezmiernie wdzięczny za przynajmniej naprowadzenie mnie na jakiś tok rozumowania.
Z góry dziękuję
Problem z prostopadłościanem
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Problem z prostopadłościanem
\(\displaystyle{ d=\sqrt{a^2 +b^2 +c^2 }}\)
\(\displaystyle{ d=\sqrt{29}}\)
więc \(\displaystyle{ 29=a^2 +b^2 +c^2}\)
więc sprawdzasz dla kolejnych liczb naturalnych
dla \(\displaystyle{ a=1,b=2,c=3}\)
\(\displaystyle{ 1+4+9 \neq 29}\)
dla: \(\displaystyle{ a=2,b=3,c=4}\)
\(\displaystyle{ 4+9+16=29}\)
więc krawędzie mają długość: \(\displaystyle{ 2,3,4}\)
\(\displaystyle{ d=\sqrt{29}}\)
więc \(\displaystyle{ 29=a^2 +b^2 +c^2}\)
więc sprawdzasz dla kolejnych liczb naturalnych
dla \(\displaystyle{ a=1,b=2,c=3}\)
\(\displaystyle{ 1+4+9 \neq 29}\)
dla: \(\displaystyle{ a=2,b=3,c=4}\)
\(\displaystyle{ 4+9+16=29}\)
więc krawędzie mają długość: \(\displaystyle{ 2,3,4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Problem z prostopadłościanem
\(\displaystyle{ a,a+1,a+2}\) - krawędzie
\(\displaystyle{ d=\sqrt{a^2 +b^2 +c^2 }}\)
\(\displaystyle{ d=\sqrt{a^2 +(a+1)^2 +(a+2)^2 }}\)
\(\displaystyle{ a^2 +(a+1)^2 +(a+2)^2 =29}\)
\(\displaystyle{ d=\sqrt{a^2 +b^2 +c^2 }}\)
\(\displaystyle{ d=\sqrt{a^2 +(a+1)^2 +(a+2)^2 }}\)
\(\displaystyle{ a^2 +(a+1)^2 +(a+2)^2 =29}\)