Dwa stożki.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dwa stożki.
Bryła wypukła składa się z dwóch stożków o wspólnej podstawie.
Przekrój osiowy tej bryły jest deltoidem o dwóch kątach równych \(\displaystyle{ 120^0}\).
Pola boczne stożków są do siebie w stosunku 2 : 1.
Wyznacz tangensy kątów jakie wyznaczają tworzące stożków i ich (tych stożków) wspólna podstawa.
Problem - jak rozwiązać to zadanie na poziomie podstawowym ?
Może nie widzę czegoś oczywistego i rozwiązuję stosując ,,dzikie węże".
Przekrój osiowy tej bryły jest deltoidem o dwóch kątach równych \(\displaystyle{ 120^0}\).
Pola boczne stożków są do siebie w stosunku 2 : 1.
Wyznacz tangensy kątów jakie wyznaczają tworzące stożków i ich (tych stożków) wspólna podstawa.
Problem - jak rozwiązać to zadanie na poziomie podstawowym ?
Może nie widzę czegoś oczywistego i rozwiązuję stosując ,,dzikie węże".
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Dwa stożki.
Chodzi zapewne o poziom podstawowy matury.
Niestety nie. Te wiaodmości są tylko na maturze rozszerzonej.anna_ pisze:Można stosować wzór na tangens sumy kątów i twierdzenie cosinusów?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dwa stożki.
Oczywiście, że chodzi o maturę - nie przyszło mi na myśl nawet tego precyzować.
Na razie (bo może jeszcze ktoś coś dojrzy) jest tak jak myślałem - nie idzie na podstawowym - czyli mała pomyłka w zbiorze zadań.
Na razie (bo może jeszcze ktoś coś dojrzy) jest tak jak myślałem - nie idzie na podstawowym - czyli mała pomyłka w zbiorze zadań.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dwa stożki.
Z porównania pola trójkątów mam:
\(\displaystyle{ l^2= \frac{(H+h)r \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} H^2+r^2=4l^2 \\ h^2+r^2=l^2 \end{cases}}\)
odejmując stronami
\(\displaystyle{ H^2-h^2=3l^2}\)
\(\displaystyle{ (H-h)(H+h)=(H+h)r \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ H-h=r \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ H=r \sqrt{3}+h}\)
Z układu:
\(\displaystyle{ H^2+r^2=4(h^2+r^2)}\)
\(\displaystyle{ H^2- 4h^2 - 3r^2=0}\)
I rozwiązywać równanie traktując \(\displaystyle{ r}\) jako parametr.
Tyle, że nie mam pojęcia czy to jest z poziomu podstawowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dwa stożki.
Jak liczyłaś pola ?anna_ pisze: Z porównania pola trójkątów mam:
\(\displaystyle{ l^2= \frac{(H+h)r \sqrt{3} }{3}}\)
Bo jak używałaś sinusa 120 stopni to kiszka.
[edit] A i z parametrem odpada.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2011, o 22:17 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dwa stożki.
Nie.
Pitagoras; podobieństwo (czyli Talesa można podciągnąć); funkcje kąta ostrego (więc żadnych redukcyjnych).
Po prostu ktoś umieścił zadanie w zbiorze (dla podstawowego) i dobrze nie sprawdził, że się go nie da prostymi środkami rozwiązać.
Pitagoras; podobieństwo (czyli Talesa można podciągnąć); funkcje kąta ostrego (więc żadnych redukcyjnych).
Po prostu ktoś umieścił zadanie w zbiorze (dla podstawowego) i dobrze nie sprawdził, że się go nie da prostymi środkami rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Dwa stożki.
Zastosowałem bardzo podobne podejście co w załączniku ale i tak się rozbijamy o funkcję tryg. sumy/różnicy kątów, więc jeśli tego tez nie wolno w ramach poziomu podstawowego to po prostu to nie jest zadanie na ten poziom
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 21:52 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dwa stożki.
Właśnie dlatego go tu wrzuciłem, aby nie bazować tylko na moim - tak jak pisałem na początku - nieraz czegoś oczywistego można nie zobaczyć i wmówić innym, że tak ma być.